Verbouwing woonboerderij - haard

Futureproof woonboerderij

Deze oude familieboerderij werd al een paar jaar niet meer gebruikt als boerderij. In de loop der tijd is er aangebouwd en verbouwd, waardoor de verschillende ruimtes niet op elkaar aansloten. Hoogteverschillen, twee verschillende kappen: hoe maak je dat weer tot een geheel?

Opdracht

Om te beginnen was de opdracht om van dit ‘samenraapsel’ een geheel te maken. Een toekomstbestendige woonboerderij, waar ook volgende generaties van kunnen genieten. De opdrachtgever wilde extra ruimte voor slaapkamers en een zelfstandige woonruimte om als appartement te verhuren. Om het karakter van de boerderij te behouden, mocht er aan het buitenkant niets veranderen.

Deze wensen vereisten een grondige aanpak.

Ontwerp

Op de tekeningen zie je de oude en de nieuwe indeling. Om ruimte te maken voor de extra slaapkamers, heb ik de kappen met elkaar verbonden. Ontwerp en tekeningen vormen de basis voor een nieuw droomhuis, inclusief lichtplan, elektriciteitsplan e.d.

Verbouwing

Strippen

Binnen werd heel veel gestript: de rotte vloerbalken en ongelijke vloeren werden verwijderd. Om er een nieuw plat dak tussen te kunnen plaatsen werden ook beide kappen half verwijderd. De constructie moest stabiel blijven, dus sommige spanten moesten blijven staan.

Duurzaam: een gasloos huis

De ‘schil’ werd grondig geïsoleerd met de nieuwste technieken op het gebied van energie en verwarming. Het is nu een gasloos huis met lage temperatuur vloerverwarming, een warmtepomp, zonneboiler en zonnepanelen. 

Nieuwe indeling

Binnen werden muren verwijderd en de indeling volledig veranderd. In het midden van het gebouw kwam een hal met open trappenhuis en een glaspartij in het dak. Dit zorgt voor een zee van daglicht op de begane grond en de eerste verdieping. 

Grote woonkeuken

De woonkamer en keuken zijn één grote ruimte geworden, over de hele lengte van het huis. Een hoge kast met tv en open haard zorgt voor een visuele scheiding tussen zit- en eetkamer. De opgang naar het appartement zorgt voor een scheiding tussen eetkamer en keuken. Voor meer daglicht en om de lengte te breken, zijn in de lange wand naar de hal openingen met glas aangebracht. Wandlampen versterken de lengte en het ritme van de openingen.

Meer plannen

Op de planning staat de renovatie van de voormalige ‘opkamer’ en het uitdiepen van de kelder eronder tot een volwaardige woonlaag.

Baas in eigen huis, ook tijdens de verbouwing

Alles uit handen geven is fijn, maar ook spannend. Ten slotte gaat het om jóuw huis en jóuw geld. Natuurlijk mag je vertrouwen op mijn kennis en ervaring, maar ik zorg er altijd voor dat je betrokken blijft en niet voor vreemde verrassingen komt te staan. Daarom heb ik voor én tijdens de verbouwing veel overleg met zowel de opdrachtgevers als uitvoerders.

Maria heeft ons bijzonder prettig geadviseerd in een grondige verbouwing van onze (droom)boerderij. Haar advies was zowel praktisch als stijlvol. Daarnaast is Maria tijdens de gehele verbouwing betrokken gebleven en kwam regelmatig even de voortgang bekijken. We hebben nog dagelijks plezier van de compleet nieuwe indeling en zijn blij opnieuw van haar advies gebruik te kunnen maken voor de verbouwing van onze kelder en opkamer.

Manon & Micha

Woonboerderij Delft

Projectinfo

Duur project24 maanden
Kosten6.000,-


(Dit zijn de kosten voor ontwerp & begeleiding)

Durf te dromen

Een binnenhuisarchitect maakt je woonwensen waar

Wat je wensen ook zijn: met hulp van een binnenhuisarchitect ontdek je verrassende mogelijkheden én de onmogelijkheden. Zo maak je woonwensen waar terwijl je ook nog eens tijd, geld en frustratie bespaart. Kennismaken kost je slechts een mailtje of een telefoontje.